úterý 6. září 2016

Naše první leváda

Leváda je zavlažovací kanál, který přivádí vodu z hor do nížin. Kde se v horách voda bere, to nevíme. Dnes jsou levády oblíbenou turistickou atrakcí, protože kolem každé z nich vede cestička, původně určená jen k údržbě. Ta, ke které jsme se vypravili, se jmenuje Levada dos Cedros, tedy cedrová leváda. Pochází ze 17. století, je tedy jedna z prvních, které byly na Madeiře vybudovány. Celková délka turistické trasy: 11,2 km, převýšení 300 m, celkový čas chůze 3 hodiny. Alespoň tak praví průvodce. Naším vycházkovým tempem s fotografickými pauzami jsme se dostali na 4 hodiny 15 minut. Cesta vedla z větší části starým vavřínovým lesem, ale ne každý z místních vavřínů je vhodný do bramboračky.

Takhle vypadají místní turistické cesty

Takhle vodopád

Takhle leváda

A takhle nějaký bordel, co do levády spadl

V oblasti se nacházelo asi 40hlavé stádo volně se pasoucích nezpracovaných hamburgerů.

Kolem tohoto bazénku je nutné projít

Kolem tohoto stromu není nutné projít

Po levádě jsme jeli do Porto Moniz, letoviska, které nemá pláž, ale má bazénky oddělené od moře jen betonovou zídkou. Teplota vody nebyla nejvyšší. Hodnota na ceduli sice začínala optimistickou dvojkou, bohužel druhá číslice byla nula. Přesto jsme tam vlezli a pobyli asi hodinu a půl.

U těchto skal je koupání zakázáno

Místo toho se koupe v od skal oddělených bazéncích

Zajímavá na celém výletu byla i cesta, která byla tak klikatá a stoupání tak ostrá, že v naší tříválcové raketě jsem musel nejednou řadit jedničku. Dvacet kilometrů z Porto Moniz zpět k hotelu jsme ujeli s pěknou spotřebou 11 l/100 km. Mimochodem, normovaná kombinovaná spotřeba našeho vehiklu je optimistických 4,6. Cesty jsou ale mnohem kvalitnější než u nás. To jsou ale na západ od Aše asi všude.

Žádné komentáře:

Okomentovat