neděle 11. září 2016

Lampárna

Jestli něco Češi umí dokonale, tak je to pivo a stěžování si na cokoli. Já pivo vařit neumím ani ho nepiju, takže teď bude následovat článek, kde si postěžuju na to, co se mi na Madeiře nelíbí.

Neschopnost vidět problémy totiž vede k nadměrné radosti ze života, a především stagnaci. Protože když nevidíte, co zlepšovat, ustrnete na místě. Zlepšovat je vždycky co. Kdo si myslí, že ne, je idiot.

Tedy stížnost první a největší: MEO. To je portugalský operátor (telefony atd.). Tento operátor je naprosto neschopný. Za prvé, stránky jsou jen v portugalštině. Za druhé, pořídili jsme si tady místní SIM kartu, kde mělo být 2 GB internetu, 60 minut volání a 500 SMS. Teď použiju slovenský výraz, který se sem hodí: figu borovú! Jednak karta vůbec nefungovala, a když nám ji po 40minutovém čekání zprovoznili, ukázalo se, že blbě. Místo tarifu Connected Holidays tam dali nějaký normální s 15€ kreditem. Ten jsme internetem vyčerpali za týden. Místo 2 GB jenom 290 MB, 3 SMS a jeden místní hovor do hotelu. Na infolince, kde čekáte kolem 20 minut, nám nejprve vysvětlili, že už jsme vše stihli vyčerpat a poté, že ten tarif neexistuje a máme smůlu. Představte si chování UPC a bývalého Českého Telecomu (dnes O2), to umocněte 3,14 a dostanete MEO. A od MEO dostanete vztyčený prostředníček (za 1,99 €/minutu).

Stížnost druhá: Correios, tedy pošta. Na místní poštu si můžeme stěžovat proto, že se zde dlouho čeká. Asi 30 minut v našem případě, mají tady lístkový systém. Když jsme si vytáhli číslo 133, na tabuli byly osmdesátky. Na infocentru nám řekli, že to je běžné a stejné na všech pobočkách a že je nejlepší si dát krátkou procházku městem a zkusit to za 20 minut. Prý to stejně spousta lidí vzdá, takže na 4 přepážky těch 50 klientů nakonec není moc. Trefili se dobře, když jsme se vrátili, bylo před námi 10 klientů, z nichž tam skutečně přítomni byli dva. Chtěli jsme známky a na poště měli dokonce automat na známky. Nefunkční. Nápis byl ale i v angličtině.

Stížnost třetí: Weby v portugalštině. I malá města tady mají svůj web, kde jsou různé turistické zajímavosti. V portugalštině. Ano, pomocí Google Translatoru porozumíte obsahu textu, ale moc pohodlné to není. Většina turistů nejsou Portugalci, ale Němci a Francouzi. Informace výhradně v portugalštině ostře kontrastují s tím, že drtivá většina místních mluví slušně anglicky.

Stížnost čtvrtá: Silnice a automobilová doprava. Mají to těžké – jsou tady kopce. Staví tunely a dálnice, ale některé okresky tedy stojí za to. Hlavně svou šířkou-nešířkou. Vyhýbat se tady autobusu znamená, že v lepším případě oba brousíte vegetaci kolem silnice. Pravidla silničního provozu jsou jen nezávazná doporučení, Portugalci zastavují kdekoli a kdykoli, přednost v jízdě nečekejte. Chybějící chodníky znamenají, že na silnici je dost chodců, kteří vám neuhnou, můžete je přece objet nebo zastavit a počkat. Je tady spousta zatáček, za kterými je v lepším případě jen další zatáčka. V horším případě něco z následujícího: Protijedoucí auto uprostřed silnice (kdekoli). Zaparkované auto (kdekoli). Portugalec (kdekoli). Kráva nebo koza (mimo město). Pes nebo kočka (ve městě). Kámen (mimo město u skal).

Stížnost pátá: Jídlo. Čekali jsme víc. Ve Funchalu je pár slušných restaurací, ale jakmile vyrazíte na venkov, najít nějakou dobrou je složité. Jestli jste si mysleli, že oblohy jsou socialistickým přežitkem a výsadou českých a slovenských občerstvoven, tak jste asi nebyli na Madeiře. Ke každému jídlu stejná obloha: Neochucená zelenina naskládaná na sebe. Nikdy, opakuju nikdy, si na Madeiře nedávejte salát. Dostanete akorát dvě oblohy vedle sebe. Naopak rybu umí udělat a místní jednoduchá jídla taky. Taky nám přijde, že potraviny v supermarketech jsou horší než u nás. A to je co říct! Zelenina podivná, v kuřecí šunce 65 % masa a džusy maximálně v kategorii nektar (50 % džus, zbytek voda a cukr). Vypadá to jako prkotina, ale přeci jen to překvapí.

Stížnost šestá a zatím poslední: Wi-fi. Ne, nestačí jeden access point na celý hotel. Hledat kvůli každé blbosti, kde mají na recepci schovaný router, je otravné, zvlášť, když máte v popisu pokoje napsané, že wi-fi je v celém hotelu. Asi ano, pokud máte špionážní vybavení NSA nebo štěstí na pokoj přímo u routeru, tak ho v pokoji mít budete.

Ale jinak je tady krásně!

Žádné komentáře:

Okomentovat