čtvrtek 8. září 2016

Ribeira da Janela

Na Madeiře není zrovna moc řek, ta největší se jmenuje Ribeira da Janela a poblíž ní vede leváda, kterou jsme se dnes vydali. 

Ribeira da Janela, největší řeka na Madeiře

Také Ribeira da Janela, vesnice nad řekou se jmenuje stejně

Leváda kolem Ribeira da Janela

Stejná leváda, nyní s měřítkem v podobě cestovatelky
 
Tedy výhledy, příroda a dva několikasetmetrové tunely (byla v nich tma, takže jsem je nevyfotil). V samotné levádě dováděli pstruzi a kolem rostly jahody, které nikdo nesbíral. Není se ale čemu divit, nemají vůbec žádnou chuť. Ani kyselé, ani sladké, prostě jako namočená vata. Škoda, nasbírali bychom jich snad kilo. Zato místní divoká jablíčka byla kyselá tak, že by rozpustila i Senát (tento vtip schválil Milan Štěch).

Pstruh v levádě

Lesní jahoda (pouze na podívání)

Kdybychom přijeli o pár týdnů dříve, mohli bychom obdivovat rozkvetlou přírodu Madeiry, takto jsme se museli spokojit s ojedinělými výkvěty v jinak všeobecné zeleni. Společnost nám tedy dělaly místo květů pěnkavy, které zjistily, že nás nezištně milují poté, co jsme začali obědvat místní drobivé pečivo s klobásou.

Občas něco kvete i v září

Pěnkava madeirská

2 komentáře:

  1. Vypadá to tam krásně, vodička čisťounká, škoda těch jahod. Tady je horko a prý ještě bude. Zdravíme všichni (včetně Unipetrolu, 5.52 za akcii).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je občas taky horko, když přes poledne svítí sluníčko, ale jinak je tu příjemně. Včera jsme museli asi na hodinu vytáhnout i nepromokavé bundy.

      Vymazat