pátek 16. září 2016

Prohlídka města z oken kavárny

Prohlídka města z oken kavárny – i tak by se dal nazvat náš čtvrtek. Broskvový ledový čaj a maracujové smoothie nám dovolily trochu toho oddechu v kavárně uprostřed Funchalu. I když celý den jsme zas tak neaktivní nebyli. Vydali jsme se na prohlídku farmářského trhu, který je zajímavý tím, že v prvním patře jsou farmáři a v druhém podvodníci. Ti se vám snaží vnutit ochutnávku maracuji a pak vám ji za přemrštěnou cenu prodat několik kilo. Trik spočívá v tom, že ochutnávaná maracuja je "trošku" přislazená a "trošku" napumpovaná džusem. Podvodníci se poznají snadno: Budou se na vás slétat jako mouchy na lejno. Druhé patro je tak dobré v rychlosti proletět a na nabídky nereagovat. Na pohled ale vypadá tržiště hezky. Je malé a součástí je i rybí trh, který snadno najdete po smradu. Když jsme odpoledne dorazili my, rybí trh končil a na pultech zbývalo jen několik tuňáků.

Farmářský trh, první patro

Farmářský trh, druhé patro

Kromě zeleniny se zde i brousí nože-nůžky

Pak jsme se vydali na Madeira Film Experience – 30minutový film o historii Madeiry, velmi dobře zpracovaný. Promítá se v malém kině a každý návštěvník dostane sluchátka, aby bylo možné mít zvukovou stopu ve vícero jazycích. Čeština mezi nimi není, ale angličtině bylo dobře rozumět. Tuto atrakci je asi lepší absolvovat na začátku pobytu na Madeiře, ale my jsme to nestihli. I tak to bylo zajímavé.

Náš další cíl byla pevnost Fortaleza do Pico. Došli jsme do poloviny cesty, viděli, jak vysoko budeme muset šplhat a pak jsme během minuty přesvědčili sami sebe, že to za tu námahu nestojí. Jak jsme se dozvěděli v kině, pevnost Madeiře stejně nijak nepomohla. Vojensky obsadit Madeiru nebyl nikdy větší problém.

Při naší cestě Funchalem jsme kromě naleštěných turistických míst viděli i stavby, které měly svá nejlepší desetiletí dávno za sebou.

Neturistická část

A jak zakončit výlet než večeří v nejlepší (toho času dle Tripadvisoru) madeirské restauraci Cris's Place? Nic lepšího nás nenapadlo.

Perspektiva klame – toto jídlo patřilo fotografovi

1 komentář:

  1. Přeji fotografovi dobrou chuť, s tak příjemným a hezkým protějškem bych tu příšeru na talíři snědl i já..Ať si Adélka nezapomene vymyslet ten dárek..

    OdpovědětVymazat