sobota 3. září 2016

Blandy's

I druhý den ve Funchalu jsme něco dělali. Když se řekne Madeira, vybaví se někomu ostrov, někomu krajka a někomu víno. Ano, madeira je typ alkoholizovaného vína. Stejně jako je alkoholizované víno třeba portské. Madeira se od Portského nějak liší. Jak, to jsme se dozvěděli na prohlídce vinařství Blandy's a stihli zapomenout ještě před večerem. Pamatujeme si jenom to, že se při výrobě víno zahřívá a zraje v sudech. V lahvi už nezraje, uchovává se zásadně ve vzpřímené pozici (tedy s nezalitým korkem) a po otevření by se mělo asi do 12 měsíců spotřebovat, ale přesný termín nikdo nezná, protože tak dlouho načatá lahev nikdy nevydrží.

Madeiry se rozlišují podle odrůdy. Pokud je uvedena, je obsah lahve 100 % dané odrůdy, jinak je to směs. Jsou ročníkové madeiry i takové označené stářím. U těch, označených třeba 10 let, se jedná o směsi různě starých madeir. Používá se systém solera. Existují čtyři základní úrovně obsahu cukru: suchá, polosuchá, polosladká a sladká madeira. Vyrábí se navíc z asi šesti různých odrůd, bílých i červené tinta negra. No je toho hodně. Ve zkratce: Viděli jsme sudy, napili jsme se dvou vzorků vína, odcházeli jsme spokojeni.

Průvodkyně světem madeiry právě hodnotí můj účes

Sudy se zajímavým obsahem

Další sudy (obsahují odrůdu Verdelho)

1 komentář: